Tecnoestrés i tecnoadicció, noves patologies laborals

El 56% dels treballadors mòbils a Àsia, el 31% a Estats Units i el 21% a Europa es desperten de forma obsessiva a la nit per consultar el seu ‘smartphone’

 Tecnoestrés y tecnoadicción, nuevas patologías laborales

En un context laboral incert en el que el concepte d’ Expedient de Regulació d’Ocupació està a l’ordre del dia i en el qual les noves tecnologies copen cada vegada més facetes de l’activitat professional, el catàleg de patologies associades al treball s’amplia. A l’ansietat i l’insomni, ara cal afegir el tecnoestrés, la tecnodependència i latecnoadicció, entre altres trastorns laborals. “Són les patologies del futur”, afirma Josep Ginesta, director de l’àrea Laboral i Capital Humà de Ribé Salat.

 

Segons l’Observatori Permanent de Riscos Psicosocials de la UGT, “el tecnoestrès és un tipus d’estrès provocat per l’exposició continuada a l’ús de noves tecnologies d’informació i comunicació tals com a internet, telefonia mòbil, televisió digital, teletreball…”. Pel que fa a la tecnoadicció i a la tecnodependència, explica Ginesta, “només cal veure com reaccionen algunes persones quan es produeix alguna fallada a la xarxa o en telefonia mòbil”.

 

Segons les dades ofertes per NetApp, el 56% dels treballadors mòbils a Àsia, el 31% a Estats Units i el 21% a Europa es desperten alguna vegada o de forma obsessiva a la nit per consultar el seu telèfon intel·ligent.

 

“Encara no es fa molt cas a aquest tipus de patologies, no existeixen gaires experts en la matèria per tractar-les”, assenyala el directiu, que destaca els “riscos psicosocials, de contingut més emocional, que vénen associats amb l’organització”. “No tothom està preparat per al teletreball”, puntualitza.

 

D’altra banda, Ginesta apunta que l’excés de treball per als treballadors els porta a ser més vulnerables a diferents tipus de malalties, “i està per veure si també en qüestions cancerígenes”.

 

La patata a la taula

 

Ginesta alerta dels riscos per a la salut del teletreball. Destaquen tres: l’aïllament, el sedentarisme i el que es diu “la patata a la taula”. “En una oficina, la màquina de vending és un risc absolut. La tensió evident o oculta es descarrega de diferents maneres i una d’elles és menjar porqueries. A casa aquest risc és major perquè no tens tantes maneres d’esplaiar-te com en el despatx i a més tens a mà la nevera i el rebost”, apunta el director de l’àrea Laboral i Capital Humà de Ribé Salat.

 

Font: La Vanguardia Digital